Pozostając w meksykańskich klimatach, chciałam pokazać Wam pomysł na pyszną i szybką przekąskę – czyli quesadilla. To po prostu dwie tortille połączone roztopionym serem. A do tego – dowolne dodatki, mięsne lub wegetariańskie. Ja quesadilla z dużą ilością guacamole podaję czasami na obiad 🙂
składniki na wersję podstawową:
- 2 tortille
- garść sera żółtego
- odrobina oliwy (niepotrzebna, jeżeli mamy bardzo dobrą patelnię)
Patelnię rozgrzewamy, smarujemy równomiernie oliwą (polecam silikonowy pędzel). Kładziemy na nią tortillę i posypujemy serem, tak żeby cały placek był nim pokryty.
Kiedy ser zaczyna się rozpuszczać, kładziemy drugi placek, czekamy kilka sekund i przewracamy całość na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilę (tak długo, żeby drugi placek był delikatnie chrupki).
Quesadilla podajemy jeszcze ciepłe, pokrojone na trójkąty.
przykładowe nadzienia (dodajemy je razem z serem):
- pokrojona w paski szynka
- pokrojony na malutkie kawałki i wcześniej usmażony kurczak
- pokrojona na malutkie kawałki i wcześniej usmażona polędwiczka wieprzowa
- szczypiorek lub zielona cebulka
- pokrojone na cienkie plasterki i podsmażone wcześniej pieczarki
- pokrojona w piórka i zeszklona cebula
- i co Wam wyobraźnia podpowie 🙂
Quesadilla świetnie smakuje w towarzystwie sosów i dipów. Szczególnie polecam parę:guacamole i kwaśną śmietanę. Świetnie sprawdzi się też salsa pomidorowa lub sos czosnkowy, a jeżeli nam się spieszy – nawet ketchup.
2 komentarze
Wygląda cudownie 🙂 A w smaku pewnie jeszcze lepsze 😀
Pozdrawiam,
http://www.monikoza.blog.pl
W smaku – genialne! 🙂